Ottos historienoter

Vikingetiden ... som erindring

Erindingshistorie

Historieskrivningen og vores brug af historien vil ofte afspejle den tid historien skrives i. Ligeledes kan brug af historien tjene specifikke formål i nutiden
Nutidens brug af Vikingetiden afspejler nogle behov i vores samtid

Kilder fra Vikingetiden

Engelske munke fortæller 793

"I dette år viste der sig skrækkelige tegn over Nothumbria, som skræmte indbygerne slemt. De bestod af mægtige hvirvelvinde og lyn, og ildsprudlende drager sås flyvende i luften. En svær hungersnød fulgte oven på disse tegn, og lidt efter i det samme år, den 8. juni, ødelagde hedenske mænds kærgninger jammerligt Guds kirke på Lindisfarne med plyndringer og mord."

Den Arabisk købmand lbn Fadlan, 921

De er de mest skidne af Guds skabninger. De gør sig ikke rene efter (at have udtømt) ekskrementerne og ikke efter at have ladt vandet, og de vasker sig ikke efter sædudtømning. De vasker heller ikke deres hæn der efter måltidet.

Ja, de er som vildfarne æsler. De kommer fra deres land og lægger deres skibe til langs Atul, som er en stor flod, og bygger på dens bred store huse af træ.

I et hus samler de sig ti eller tyve personer, eller færre eller flere. Hver at dem har en bænk, som han sidder på, og sammen med ham sidder de smukke piger, som er bestemt for købmændene. Og han har om gang med sin pige, mens hans kammerater ser ham. Ofte hænder det, at de alle er i gang med dette, den ene for øjnene af den anden, og der kommer en købmand for at købe en pige af en af dem. Han møder ham så, mens han har samleje med hende, og han lader hende ikke være, førend han har nået sin hensigt.”

Harald Blåtand ca. 950

Kristusfiguren på Jellingestenen - her farvelagt
Kristusfiguren på Jellingestenen - her farvelagt
På den anden side af Jellingestenen står der:
“Harald Konge lod gøre disse mindemærker over Gorm sin fader og efter Thyre sin modet: Den Harald, der vandt sig Danmark al og Norge og gjorde danerne kristne.”

Bayeux tapetet

Bayeux-tapetet, et ca. 70 m langt og 0,5 m højt billedtæppe, der er broderet på hørlærred med uldtråd i otte farver.

Det fremstiller den normanniske hertug Vilhelms erobring af England med Slaget ved Hastings i 1066 samt dele af historien før slaget.

Detalje fra Bayeux-tapetet

Middelalderen i Danmark

Feudalsamfundet

Feudalsamfundet

Konge og kirkemagt

figurer som PDF